Pääosin ns. kaupalliseen käyttöön tarkoitettujen ajoneuvojen korjaamisen, modifioinnin ja rakentamisen parissa työskennellyt lyonilainen Mario Marsonetto ryhtyi 1950-luvun puolivälissä suunnittelemaan pienenä sarjana rakennettavaa urheiluautoa. Ensimmäinen Marsonetton nimeä kantanut automalli, Panhard-tekniikkaan perustunut Luciole, esiteltiin vuonna 1957. Sen valmistus loppui jo pari vuotta myöhemmin, eikä kenelläkään tunnu olevan tarkkaa tietoa siitä montako Marsonetto Luciolea saatiin liikenteeseen. Yleisimmät arviot ovat 15 tai 16 kappaletta.
Maaliskuussa 1968 esiteltiin seuraava Marsonetton tuotantomalli, nelipaikkainen coupe jossa oli Renault 16TS:n moottori. Mylly oli varustettu Gordini-tyyppisellä sylinterikannella, Weber-kaasuttimella ja Marsonetton pakoputkistolla, ja tuotti 95 hevosvoimaa. Niiden voimin kevyt, putkirunkoinen sportti saavutti 200 km/h:n huippunopeuden. Autoja tehtiin kuusi kappaletta.
Marsonetto paranteli konseptia jatkuvasti, ja vielä saman vuoden aikana päivänvalon näki malli nimeltä 1600 GT (kuvissa ylimpänä). Sen kookas, viisto takaikkuna tuo mieleen Plymouth Barracudan. Aerodynaamisesti muotoiltu auto painoi vain 575 kiloa, mutta siinä oli tilaa neljälle aikuiselle. Edeltäjästään poiketen 1600 GT:ssä oli viisi vaihdetta ja levyjarrut kaikissa pyörissä. Huippunopeutta luvattiin lähes 220 km/h. Kuten Marsonetton kohdalla on yleistä, monet tiedot ovat ristiriitaisia: Jotkut lähteet väittävät että 1600 GT:tä valmistettiin vain vuonna 1968, mutta toisten mukaan tuotanto olisi jatkunut jopa vuoteen 1972. Valmistusmääräksi mainitaan 6 - 16 kappaletta.
Useimmissa lähteissä Marsonetto-merkkisten autojen taru päättyy 1600 GT:hen, tai viimeistään jo mainittuun vuoteen 1972. Henri Malartre -automuseossa (joka sijaitsee hiukan Lyonista pohjoiseen) on kuitenkin punainen Marsonetto, jonka mallimerkintä on ilmeisesti DM5. Mikäli tämä auto mainitaan ylipäätään, se niputetaan useimmiten samaan kasaan 1960-luvun lopulla valmistettujen Tuhatkuusisatasten kanssa.
Mutta kyseessäpä onkin Renault 20:n tekniikkaan perustuva aivan oma mallinsa, jonka Marsonetto esitteli vuonna 1982. Eikä museossa asusteleva punainen yksilö ole ainoa: Ilmeisesti DM5:ttä tehtiin viisi kappaletta, ja ainakin yksi niistä saattoi olla avomalli. Vaan missä ne loput neljä ovat? Vai jäikö muotoilullisesti 1600 GT:n linjoilla jatkanut, Renault Fuegon ja Alpine A310:n jälkeläiseltä näyttävä DM5 sittenkin yksittäiseksi prototyypiksi?
kuvat: rarefrenchsportscars.wordpress.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti