About very rare, super obscure and downright weird automobiles in Finnish and English.

Monday, March 28, 2016

Hensen M30

Ns. kit carien (onkohan kukaan muuten milloinkaan onnistunut keksimään tälle termille nasevaa suomennosta) joukosta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, mutta yksi omista suosikeistani on jo pitkään ollut karun kulmikas ja utilitaristisen elegantti Hensen M30.
 
Hensenin primus motor oli walesilainen Hugo Henricksen. Tuotanto alkoi vuonna 1983. Tehdas rakensi kuusi autoa, ja loput 11 myytiin rakennussarjoina. Prototyypin kori oli lasikuitua, mutta sen jälkeen tehdas siirtyi käyttämään tulenkestävää tekohartsia.
 
Tulenkestävän korinsa lisäksi Hensen oli muutenkin jämäkkää tekoa massiivisine teräsrunkoineen, turvakaarineen ja erikoisvahvisteisine ovineen. Sitä mainostettiinkin iskulauseella "speed with safety".
 
Tekniikka puolestaan saatiin ensimmäisen sarjan Ford Granadasta, ja mallinimi M30 juontuu sen kolmelitraisesta Essex-moottorista. Granadan veekutosen lisäksi tarjolla oli ainakin teoriassa myös 7-litrainen Fordin V8 (tällöin mallimerkintä oli tietenkin M70). Ilmeisesti yksi seitsenlitrainen Hensen on ainakin jossain vaiheessa liikkunut tien päällä.
 
M30:n taru päättyi vuonna 1985. 1990-luvulla tehtiin pari yritystä tuotannon käynnistämiseksi uudelleen, mutta yökerhobisnekseen siirtyneen H. Henricksenin liikekumppanin vakava sairaus päätti yritykset. 
 
Nykyisin liikenteessä olevat Hensenit ovat joko enemmän tai vähemmän modifioituja, ja rakennussarjoina myydyt ovat jo valmistuessaan poikenneet melko lailla tehtaan rakentamista sekä tekniikaltaan että muuten. Henseneillä on pieni mutta omistautunut kannattajakuntansa, ja netistä löytyvät jopa ohjeet Ford Granadan tekniikan sekä Hensenin korin saattamiseksi yhteen pyhässä (?) allianssissa...
 
Tällä YouTube-videolla herra Henricksen kertoo omasta, Fordin 302-kuutiotuumaisella moottorilla varustetusta Hensenistään.
https://www.youtube.com/watch?v=h4EuCVyfiB4


Kuvat: forargyll.com, classic-kitcars.com, pembrokeshire-herald.com, hensenm30.com

No comments:

Post a Comment